Kaffe - Vegan och miljömedveten

Kaffebönan i sig är en vegansk produkt, men det innebär inte att det svarta kaffet i din kopp faktiskt är så samvetsgrann som en kan tro. Vad bör du, som vegan, tänka på när du väljer kaffe?

Läs Mer

Är kaffe veganskt?

Kaffebönan växer på kaffebuskar och är därför en vegansk produkt i sig. Det garanterar däremot inte att produktionen av kaffe är vegansk. Sedan kaffet blev en viktig dryck i kulturer världen över, har produktionen av kaffe och förhållandena på kaffeplantagen blivit en global angelägenhet – inte bara för slutproduktens skull, men också för att säkerställa att det produceras med hänsyn till de människor och djur som tillbringar sina dagar kring kaffeproduktionen.

Kaffe med sjysta villkor

Många som väljer att anamma en vegansk kosthållning gör det med särskild hänsyn till de levnadsvillkor som djuren lever under. För många är det även precis lika viktigt att de människor som jobbar med produkten också arbetar under humana och rättvisa förhållanden – att produkten har framtagits under sjysta villkor helt enkelt. Om det dessutom bor djur på kaffeplantagen kan det vara extra angeläget att ta reda på kaffets verkliga ursprung.

Hållbara certifieringar

Det finns flera certifieringar att hålla utkik efter för att identifiera att en produkt har tagits fram under sjysta förhållanden för både djur och människor. Den som kanske flest känner till är Fairtrade-märkningen som tar stor hänsyn till miljö och levnadsvillkor. När du köper kaffe ska du hålla ett öga öppet efter Rainforest Alliance- och UTZ-märkningen som båda skvallrar om att kaffet produceras under hållbara förhållanden. Ett kaffe som tillverkas under bra villkor.

4 sätt att avnjuta kaffe som vegan

Många kaffedrinkar och kaffedrycker innehåller mejeriprodukter som du enkelt kan byta ut mot exempelvis sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller annan vegansk kaffemjölk för att få en kaffedryck eller en kaffedrink som är fri från animaliska produkter. Det finns flera sätt för dig som är vegan att dricka gott kaffe med gott samvete.

Veganska kaffedrycker

Även om en svart kaffe alltid kommer att stå högt i kurs hos de flesta av oss, går det inte att komma ifrån det faktum att omväxling förnöjer. En kaffe latte, café au lait eller en cappuccino har inte samma bittra smak som vanligt svart kaffe och ger ofta en väldigt mjuk och len känsla i munnen och i svalget. Och visst går det att dricka dessa som veganska kaffedrycker. Det går att kombinera med valfri vegansk mjölkprodukt för att få till den allra lenaste av cappuccinos.

Veganska kaffedrinkar

Avsluta middagen på bästa sätt med en vegansk kaffedrink. Det finns många populära kaffedrinkar och de flesta går att göra helt veganska. Hos Systembolaget kan du hitta veganska likörer i form av exempelvis Baileys Almande. Recepten hittar du på kaffeinformation.se.

Fråga din barista

När du dricker kaffe utanför hemmet, fråga din barista om kaffets ursprung. Många baristor är väl pålästa om de produkter som de serverar. Om hen inte vet, be att få titta på förpackningen och leta efter märkningar och certifieringar som visar på att produkten godkänns som vegansk.

Återanvänd, återanvänd och återanvänd

För att dricka ett hållbart kaffe som är snällt mot både djuren och den miljö som de lever i, är det viktigt att du undviker engångsprodukter och återanvänder så mycket som möjligt. Använd kaffekoppar och filter som går att använda flera gånger. Ha för vana att ha en termos i väskan och be din barista servera ditt take-away-kaffe i termosen istället för i en engångsmugg.

Vegan + kaffe = sant

En kopp kaffe kan göra världen till en bättre plats för djur, människor och natur. Ta din kafferast med gott samvete.

Dalgona – en vegansk kaffedrink

Dalgona är en sydkoreansk kaffedrink som närmast kan beskrivas som vispat kaffefluff med mjölk. Så här gör du:

  • Vispa lika delar hett vatten, socker och kaffepulver tills det blir ett vackert fluff
  • Servera ovanpå valfri mjölkdryck – varm eller kall
  • Avnjut!

Snabb kaffedrink med kaffe på kub

Kaffe på bit har funnits lika länge som kaffet har funnits i Sverige, men kaffe på kub är ett betydligt mer modernt påfund. Gör så här:

  • Brygg 1,5 dl starkt kaffe och blanda med 1 tsk mörk sirap
  • Häll kaffet i iskubsformar och ställ in i frysen i cirka 3 timmar
  • Servera med kall havremjölk
  • Mmmmm!

Läs även mer om: