Vegan Fördelar och nackdelar

Veganism har länge varit omdebatterat. Det finns ofta en negativ inställning mot veganism och tankesättet kring det. Det finns både fördelar och nackdelar med att äta vegansk kost.

Läs Mer

Vegansk kost – fördelar

Hjärta och kärl

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste folksjukdomarna och den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Växtbaserade livsmedel innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter motverkar det dåliga kolesterolet och ökar mängden av det goda kolesterolet. Denna process motverkar åderförfettning, inflammation och till viss del minskar det risken för hjärtinfarkt och stroke.

Hälsosam kost

Vegansk kost är rik på frukt, fetter, nötter, baljväxter, vegetabiliska oljor och olika typer av gryn. Dessa livsmedel innehåller mycket fiber och en genomsnittlig vegan får i sig 70 g fiber på en dag.

Snällt mot miljön

Köttindustrin har en stor negativ inverkan på miljön. Att välja bort kött bidrar till att minska köttindustrin och då också bidra till en grönare planet. Läs mer om just hur köttindustrin påverkar vår planet negativt på WWF.se.

Vegansk kost – nackdelar

Vitaminbrist

Trots att veganer äter en kost full av frukt, nötter, fetter med mera kan de ändå drabbas av vitaminbrist. B12 är det veganer ofta har brist på då det enbart finns i animaliska produkter. Veganer kan även ha brist på vitamin-D3 och DHA.

Läs även mer om: