Vegansk kost – fördelar
Hjärta och kärl
Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste folksjukdomarna och den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Växtbaserade livsmedel innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter motverkar det dåliga kolesterolet och ökar mängden av det goda kolesterolet. Denna process motverkar åderförfettning, inflammation och till viss del minskar det risken för hjärtinfarkt och stroke.
Hälsosam kost
Vegansk kost är rik på frukt, fetter, nötter, baljväxter, vegetabiliska oljor och olika typer av gryn. Dessa livsmedel innehåller mycket fiber och en genomsnittlig vegan får i sig 70 g fiber på en dag.
Snällt mot miljön
Köttindustrin har en stor negativ inverkan på miljön. Att välja bort kött bidrar till att minska köttindustrin och då också bidra till en grönare planet. Läs mer om just hur köttindustrin påverkar vår planet negativt på WWF.se.
Vegansk kost – nackdelar
Vitaminbrist
Trots att veganer äter en kost full av frukt, nötter, fetter med mera kan de ändå drabbas av vitaminbrist. B12 är det veganer ofta har brist på då det enbart finns i animaliska produkter. Veganer kan även ha brist på vitamin-D3 och DHA.